Kiropraktik

Kiropraktik är en läkekonst som utgår från att kroppen är intelligent och har en egen läkningsförmåga. Nervsystemet är i centrum och syftet med kiropraktisk vård är att förbättra neurologisk funktion.

 
 
ravi-roshan-383162-unsplash.jpg

Hantverk

Kiropraktik är ett hantverk precis som många andra yrken. Hantverket refererar till vilken typ av teknik man använder och bemästrar i undersökning och behandling. Alla tekniker har effekt vid rätt utförande och tillfälle.

En kiropraktor analyserar nervsystemet för störningar i dess funktion, som inom kiropraktisk terminologi kallas för “subluxationer”. Dessa uppstår primärt kring ryggradens kotleder. Kiropraktorn utför manuella handgrepp och tryck för att minimera dessa neurologiska störningar. Syftet med detta är att återställa en så bra förbindelse mellan nervsystemet (hjärnan) och resten av kroppen så att vår inneboende förmåga att fungera på bästa sätt är så optimal som möjligt.

 

Således fokuserar vi på 5 aspekter för att du skall uppnå optimal hälsa och funktion: ett störningsfritt nervsystem, rörelse, återhämtning, mentalt välbefinnande och bra näring. Allt detta för ett långsiktigt välmående.



Vetenskap

Kiropraktiken grundar sig även på forskning från traditionell medicinsk kunskap, neurovetenskap, fysik, kvantfysik, samt specifik kiropraktisk forskning. Evidensen för kiropraktisk vård är minst lika bra som all annan form av terapeutisk eller medicinsk vård. Det har gjorts enorma framsteg inom forskningen de senaste 20-30 åren, och idag vet vi betydligt mer om hur vårt nervsystem fungerar och hur det påverkas av en kiropraktisk justering.

hal-gatewood-405338-unsplash.jpg

david-marcu-114194-unsplash.jpg

Filosofi

Den stora skillnaden ligger i filosofin. Den är stark och har i princip varit densamma sedan drygt 100 år tillbaka. Styrkan i kiropraktikens filosofi är att den hela tiden bekräftas med nyare forskning, men förfinas i sina förklaringsmodeller. Filosofin utgår ifrån att vi styrs av vårt nervsystem och att det är föränderligt, vilket betyder att ju mer vår kropp och nervsystem matas med gynnsamma förhållanden när det kommer till kemisk, fysisk och mental påverkan, desto bättre hälsa uppnår vi.

Inom kiropraktiken ser vi på dig och mig som självreglerande, självläkande biologiska varelser. Det betyder att vi alla har en inneboende förmåga att anpassa oss utifrån inre och yttre belastningar och skador. Ett exempel vore om du skulle skära dig på tummen med kökskniven när du hackar en lök. Förutsatt att såret inte är alltför djupt så kommer det sluta blöda inom någon minut, och läkningsprocessen sätts igång omedelbart. Det bildas en skorpa och inom några dagar eller veckor så har huden återställts och det enda som möjligen syns är ett ärr. Den här processen sker automatiskt, det vill säga, du behöver ingen yttre hjälp såsom mediciner eller operationer (om inte skadan är för stor) för att återställa kroppen till ett så optimalt tillstånd som möjligt.

 

Det är när kroppen utsätts för en yttre eller inre belastning som är större än vad den klarar av att anpassa sig till, som vi blir sjuka eller upplever smärta. Ett exempel är om du missar ett trappsteg, ramlar och bryter ett ben. I det fallet var belastningen på skelettet och musklerna större än vad kroppen klarade av att hantera och resultatet blev att benet gick av. Då det nu finns en skada på kroppen, skickar hjärnan ut smärtsignaler för att “varna” oss om att vi har gjort oss illa. Smärtan i sig är inte problemet, utan snarare orsaken (ett brutet ben) till smärtan. Och återigen, vad behövs för att benet skall läka och återfå sin normala funktion? Eventuellt behöver benändarna läggas rätt och sedan läggs ett gips som stöd så att belastningen på området inte blir för högt under en tid. Efter 6-8 veckor har benet läkt, helt av sig själv, och du kan börja använda kroppen som vanligt igen.

 

Det utmanande med många smärtproblem är dock att de successivt byggs upp över en lång tid, ofta över tiotals år. Varje enstaka belastning kanske inte är så stor men över tid blir det en ackumulerad effekt. Det är därför det ofta inte behövs mer än en ganska banal händelse för att till slut överstiga kroppens anpassningsförmåga som i sin tur då leder till den där nackspärren eller ryggskottet. Det system som kontrollerar vår anpassningsförmåga, också kallas homestasis, är nervsystemet. Hjärnan reglerar all information som är nödvändig för att dina muskler och organ skall fungera på bästa möjliga sätt. För att vi skall kunna hålla oss friska och fungera på bästa sätt, behöver vi se till att nervsignalerna mellan hjärnan och kroppen kan “prata” med varandra så ostört som möjligt och att rätt information går fram. Det är detta som krävs för att kroppen skall kunna läka och återhämta sig och fungera och prestera på bästa möjliga nivå.

 

Förutom korrekt nervsignalering, är det väldigt viktigt att vi försöker identifierar orsaken till varför vi mår dåligt eller har ont. Om vi inte kan ändra på och förbättra situationen som orsakar våra besvär, ja då är ju risken uppenbar att problemet kvarstår och riskerar att bli kroniskt. För att uppnå en långsiktig, hållbar lösning krävs det att vi ger vår kropp korrekt mängd fysisk aktivitet; tillräckligt med sömn för återhämtning; upprätthåller en mental balans, det vill säga att vi “mår gott i själen” samt att vi förser vår kropp med näringsrik föda så att cellerna får de byggstenar och energi som krävs för att vi skall fungera på bästa möjliga nivå.